Jalokalusteen historiaa, EST 1997.

Jalokaluste on Puupalvelu Jari Rajala Oy:n brändi-merkki, joka keskittyy täysin asiakaskohtaisten, räätälöityjen erikoiskeittiöiden valmistukseen. Kahdenkymmenen vuoden vahva osaaminen huipentuu perinteisten, kotimaisten keittiöiden valmistuksessa, jossa tarjotaan jokaiselle jotakin, niin designin kuin materiaalien suhteen.

Jalokalusteen keittiöiden valmistus tapahtuu Helsingin Malmilla sijaitsevassa puusepäntehtaassa. Tuotantotilat ovat uudet ja ne on varustettu nykyaikaisilla koneilla ja laitteilla. Taitavien puuseppiemme viimeistely antaa tuotteillemme uniikin käsityönleiman.

Jalokalusteella on Suomen laajin perinnekeittiömallisto. Valmistamme myös vanhan mallin mukaan.

Jalokaluste ryhmäkuva1 1500x870.jpg

Jalokalusteen henkilökunta on valmiina palvelemaan sinua.


Vanhanajan keittiöiden historiaa 1800-1920

Suomessa vielä 1800-luvun loppupuolella kalustaminen oli varsin niukkaa tuvissa ja kartanoissakin. Keittiöissä tärkein ja suurin alue oli tulipesä keittolevyineen. Vesi kannettiin sisään ja pois keittiöstä erillisillä astioilla. Ruotsalaismallisissa aateliskartanoiden keittiöissä pärjättiin muutamilla alakaapeilla ja avoseinähyllyillä. Kattilat ja vispilät roikkuivat seinäkoukuissa. Ruoka-ainekset olivat erillisissä seinäkomeroissa.

Ruokalan keittiö Vaasassa 1900-luvun vaihteessa. Kuva: Pohjanmaan museon arkisto.


1900-luvun alkupuolella kiinteiden kalusteiden määrä lisääntyi. Avohyllyköt muuttuivat saranoiduiksi kaapistoiksi. Työtasotilaa oli enemmän. Vesi tuli putkea pitkin taloon ja poistui viemäristä. Keittiön toiminnot helpottuivat kaasuliesien myötä. Pikkuhiljaa alettiin vanerin ja rimalevyn tarjonnan kasvun myötä valmistamaan moduulityyppisiä keittiökaapistoja, joita saattoi ostaa haluamillaan mitoilla.

Kuva: Ruotsalaiskeittiö 1920-40-luvulla.


 

Puukalusteet 1920-1960

Ennen saksalaisen menestystuotteen lastulevyn kulta-aikaa kalusteet valmistettiin umpipuusta, vanerista tai yhteen viilutetuista mäntyrimoista (rimalevy eli kimpilevy). 

Viilurakenteet mahdollistivat tehokkaamman ja halvemman kalustevalmistuksen 20-60 -luvun Suomessa.

Tämä toi kalustemuotoiluun mukaan elementtiajattelun juurta. 

Kaupungistumisen myötä kalusteet muotoituivat uuden tarpeen mukaisiksi kerrostaloasumisessa.

Kuva: Elja Kiljanderin mallikeittiö. Kotiliesi v 1924.


50-luvun keittiö.JPG

Vuonna 1924 Ruotsin standardoimiskomitean koekeittiöllä määriteltiin suomalaisen keittiön perusmallia, jossa kaikki toiminnot olisivat 'nykyaikaisia'. Tästä lähti keittiömoduulien aikakausi, jota elämme vieläkin.

50-luvun keittiöissä yhdistyy puurungot, huulletut ovet, rst-pesupöytä ja puureunainen laminaattitaso sekä lattialiesi. 

Vetimet olivat puutankovetimiä tai lankavetimiä.

Kuva: Arkkitehti Lasse Saarisen suunnittelema keittiö vuodelta 1957. (Lähde: Asko-kalustelehti 1957.)


Retro-kalusteet

Jalokalusteen 50-luvun keittiöt ovat uusretroa. 

Retro keittiön puukuviolliset tai värikkäät ovet, näkyvät valkoiset rungot ja lankavetimet tuovat mieleen aikakauden historiaa. 

Kaupunkiemme rakennusarkkitehtuuri, joka käsittää lukuisia kivijalkataloja 1900-luvun alkukymmeniltä, kaipaavat sisustuksiinsa perinnettä kunnioittavia kalusteita. 

Jalokaluste vastaa tuohon tarpeeseen ja toimittaa mittatilaustyönä autenttiset puukalusteet ja iki-ihanat retro-kalusteet.

Uusretro on trendinousussa 1940-1960 luvun kerrostalokeittiöissä.