Jalokaluste, EST 1997.

Jalokaluste är Puupalvelu Jari Rajala Oy:s bränd, som koncentrerar sig på att producera fullständigt skräddarsydda specialkök enligt kundens mått och önskemål. 20 år av efarenhet inom möbelproduktion ger oss en bra grund att planera och tillverka inhemska specialkök i kvalitativa material. Vi kan erbjuda alla någonting, så väl i designen som också i fråga om material.

Jalokalustes kök tillverkas i Malm i Helsingfors, där vi har vår snickeriverkstad. Våra produktionsutrymmen är nya och de är utrustade med en modern maskinpark. Våra skickliga snickare ger ditt kök den där speciella hantverkskänslan och i samarbete med våra erfarna köksplanerare får du ett just sådant kök som du önskar.

 

gammal stils KÖKENS HISTORIA 1800-1920

Ruokalan keittiö Vaasassa 1900-luvun vaihteessa. Kuva: Pohjanmaan museon arkisto.

I Finland i slutet av 1800-talet brukade man fortfarande möblera rätt så sparsamt i stugorna, men även i herrgårdarna. Det viktigaste och största området i köket var eldboet med spisplattorna. Man bar in och ut vattnet ur köket med skilda kärl.

I de svenska adelsköken klarade man sig med några nedre skåp och öppna hyllor. Kastrullerna och visparna hängde på väggarna i krokar. Maten förvarade man i ett skilt skåp.

På fotot ett kök till en allmän matservering i Vasa i början av 1900-talet.
Foto: Pohjanmaas musés arkiv

I början av 1900-talet började mängden platsbyggda skåp öka. De öppna hyllorna ändrades till skåp med dörrar som hade gångjärn. Arbetsytorna blev större. Man fick rinnande vatten draget in i köket och vattnet leddes ut ur köket via avlopp.

Kökens funktion blev bättre i och med att gasspisen kom. Så småningom började man producera modulliknande köksskåp då det blev lättare att få tag på faner och träskiva (rimalevy). Man kunde beställa dessa skåp i önskade mått.

På bilden ett svenskt kök på 1920-40-talet.

Kuva: Ruotsalaiskeittiö 1920-40-luvulla.

trämöbler 1920-1960

Kuva: Elja Kiljanderin mallikeittiö. Kotiliesi v 1924.

Innan guldtidsåldern för den tyska spånskivan producerade man skåpen av massivträskiva, faner eller massivtallskivor som beklätts med faner (rimalevy, d.v.s. kimpilevy). Fanerproduker gjorde det möjligt att göra möbler mer effektivare och billigare i Finland på 1920-60-talet.

Detta bidrog till att man började tänka på köksmöbler mera som element. I och med urbaniseringen formades köksmöblerna om för att möta nya behov i stadens höghusboende.

På bilden Elja Kiljanders modellkök. Kotiliesi år 1924.

År 1924 gjorde Sveriges standardkomitté ett provkök som också blev en definition på hur ett finskt kök skulle se ut, där alla funktioner skulle vara ’moderna’.

Från detta uppkom köksmodulernas tidsålder, som vi ännu lever i.

I 50-tals köket kombineras trästommar, överfalsade dörrar, en diskbänk i rostfritt stål och en laminatskiva samt en golvspis. Handtagen var gjorda av formade trälister (puutankovedin) samt trådhandtag i metall.

På bilden ett kök planerat av arkitekten Lasse Saarinens från år 1957.
Källa: Asko-kalustelehti 1957.

Kuva: Arkkitehti Lasse Saarisen suunnittelema keittiö vuodelta 1957. (Lähde: Asko-kalustelehti 1957.)

Retro-MÖBLER

Uusretro on trendinousussa 1940-1960 luvun kerrostalokeittiöissä.

Jalokalustes 1950-tals kök är s.k. nyretro. Våra retrokök med överfalsade dörrar beklädda i trä eller målade i färggranna nyanser, vita synliga stommar mellan dörrarna och trådhandtag får oss att tänka på femtiotalets historia.

Våra städers byggnadsarkitektur, som omfattar otaliga stenfotshus från 1900-talets första tionden, längtar efter möbler som talar samma formspråk som arkitekturen. Jalokaluste kan svara på denna efterfrågan och leverera måttbeställda, autentiska trämöbler och härliga retromöbler.

Nyretro är en ökande trend bland med folk som bor i höghus från 1940-1960-talet.