Retrokök

Jalokalustes retrokök ger en frisk fläkt av 50-talet. Träbeklädda eller i granna färger målade, överfalsade dörrar, vita synliga stommar och trådhandtag i metall tar tankarna tillbaka till denna tidsålder.

I retroköken har du möjlighet att använda färg på ett förjusande sätt.

Vi tillverkar våra retrokök i två olika material. Våra s.k. nyretrokök har stomme och dörrar i (fuktbeständig) mdf. I våra träretromodeller är stommen av trä (rimalevy), dörrarna är beklädda med trä och man kan också få lådorna i massivträ med vackra jiggar. Eller ta lådorna i metall, båda alternativen har modern dämpning och glider mjukt in i skåpet.

Man kan också blanda de båda materialen i en och samma helhet och göra köket med te.x. trästommar och släta mdf-dörrar.

 

Träretroköken

Anita

I träretroköket Anita hittar vi överfalsade dörrar och trähandtag i äkta 50-tals stil. Trähandtagens modell är specialtillverkade enligt en ursprunglig 50-tals modell.

Övre skåpen går i två rader på varandra och dörrarna har planerats lika stora, vilket ger ett lugnt och stiligt intryck. Helheten passar fint in i lägenheten med hög rumshöjd. Spisfläkten är integrerad i ett av övre skåpen så att den inte syns framifrån. Även diskmaskinen är integrerad bakom en dörr till vänster om diskhon. Nästan hela väggen är täckt av en arbetsbänk i rostfritt stål där det förutom diskhon har fällts in även induktionsspisen. Till höger om stolpen fortsätter arbetsbänken som en specialgjord L-formad bänk i laminat, bänken är specialgjord i ett enda stycke.

Övre skåpen är inte målade vita innanför utan de har lämnats i björkträ och betsats lite mörkare samt lackats. Även de måttbeställda massivträlådorna med fack för bestick har betsats mörkare i samma nyans som övre skåpens inre.

Planering: Inredningsarkitekt Jan Kuusisto. Förverkligat av Jalokaluste.

Jenni

I Jenni träretroköket finns vackra överfalsade 50-tals dörrar i en caffe latte ton. Funkis-handtagsmodellen med en krok kallas även snabelbeslag. Under övre skåpen finns härliga små förvaringskaraffer i glas, där man kan ha socker, vackra kryddor och annat vackert som man vill visa upp.

Spisfläkten har integrerats i det lite djupare övre skåpet. Till höger om ugnen finns ett litet apotekarskåp för kryddor och oljeflaskor. Våra vackra, i skåpet infällda skärbrädor i trä ger köksön extra femtiotalskänsla. Vid köksön ryms också barnen att äta sitt morgonmål. Brevid frysen finns ett 40cm brett högt apotekarskåp dit alla husets torrvaror ryms.

Arbetsbänkarna är av 12mm keramiskt material och i matt svart färg. Träskåpen är betsade och lackade inuti.

Leena

Leena träretroköket har planerat att passa in i köksutrymmet in i minsta detalj. Fönsterbänken blir samtidigt en köksbänk. De vackra vita 50-tals porslinsarmaturerna på mellanväggen och eluttagen i bakelit ger det lilla extra.

Kökets valda väggfärg hittades av en slump också bakom den ursprungliga gamla garderoben som togs bort. Golvet är beklätt med Forbos linoleum i serien Marmoleum.

Nyretrokök

Anneli

Våriga Anneli nyretroköket gjordes till Kevätmessut 2019 förJalokalustes mässavdelning där. De gula dörrarna väckte både förvåning och beundran.

Handtagen är i massiv björk och de små lådorna är också i massiv björk. Lådorna i nedre skåpen är vita metallådor med dämpning.

Köket har en vit arbetsbänk i högtryckslaminat med en massivträlist i björk. Annelis specialitet är de sneda skjutdörrarna. Man kan också få det sneda skjutdörrskåpet i en rak modell och man kan välja att lämna bort den nedersta delen med de små lådorna om man vill. Eller man kan välja öppna fack istället dit man kan sätta våra härliga karaffer i glas eller porslin. Ovanför finns djupare skåp med vanliga gångjärnsdörrar.

Elina

Får vi presentera vår nyretromodell Elina.

Elina har 50-tals trähandtag i teakträ kombinerade med funkishandtag  i metall på övre skåpen. Den svarta laminatbänkskivans framkant återger teakträet vackert och dörrarna är målade i en tidlös sandton.

Iisa

Vårt stiliga Iisa nyretrokök är egentligen en blandretromodell. Köket har vita stommar i mdf, medan dörrarna är både i ekträ och svartmålad mdf. Köket finns i en sommarstuga och ger stugan en fräsch fläkt av 50-tals nostalgi. Helheten kronas av de två italienska Bompani kylskåpen som också de har en retrodesign.

Färgskalan går stiligt i svartvitt och ek. Övre skåpen i ek passar fint ihop med stugans lite mörkare tons stockväggar.

På en vägg har vi planerat in en liten ’morgonmålsvrå’ där det finns ett övre skåp med skjutdörrar och en rad små trälådor för teskedar och tepåsar och alla andra små saker man behöver då man gör sitt morgonmål. På arbetsbänken finns plats för kaffekokaren och brödrosten. Mikron finns i nedre skåpet på passlig höjd även för barnbarnen och brevid mikron finns ett behändigt utrymme för kokböckerna.

Vid det runda Artek köksbordet är det mysigt att dricka sitt morgonkaffe samtidigt som man kan beundra det vackra sjölandskapet som öppnar sig genom fönstren.

Kati

I retroköket Kati kombineras fantastiskt vackra ytor i teakträ med svarta, överfalsade dörrar och funkishandtag i metall. Laminatarbetsbänken har mönstret VirrVarr som är ett mönster som fanns redan på 50-talet. I köket finns ett vackert snett övre skåp med skjutdörrar, där de översta dörrarna är i glas.

Märk också det vackra rutmönstret på golvet.

Suunnittelu: Kati Kamppinen.

Oona

Nyretroköket Oona är ett kök i en behaglig ljusgrå ton som passar in i de flesta hem. Ni vet väl att man får välja färgtonen själv på våra kök?

Laminatbänkskivan har en kant i teak och innehåller en speciallösning för att dölja eluttaget.

Suomi 100 köket

Suomi 100-köket visades på HABITARE 2017-mässan i Helsingfors. Köket målades i Finlands färger jubileumsåret till ära. Här kan man se många av våra olika lösningar för metallådorna, så som delare i metall, en ställning för plastfolie, en ställning för knivar, inre lådor bakom en dörr osv.

Övre skåpen är planerade så att de översta skåpen är djupare än de undre. På så sätt kan man få lite mera förvaringsutrymme upptill jämfört med höga, jämndjupa övre skåp.

Tarja

Får vi presentera retroköket Tarja.

Gråa överfalsade dörrar i en vacker grå nyans, vit VirrVarr laminatarbetsbänk med en trälist i ek, 50-tals trådhandtag i krom och ett diskbord i rostfritt stål ger femtiotalskänslan.

Man kan välja mellan en mängd olika storlekar på diskhoar till de rostfria diskbänkarna. Det är också möjligt att fälla in en induktionsspis i diskbänken. I det här köket har man valt en gasspis och en spisfläkt i rostfritt stål som passar bra in med de andra detaljerna i samma material.