Jugendkök

I Jugend stils hus från början av 1900-talet varierar ofta dekorationerna och formspråket i husets detaljer. Därför kan man skräddarsy Jalokalustes Jugendkök så att det passar in i just det hus eller lägenhet man bor i. Den vanligaste jugenddetaljen är vår dörr med en s.k Jugendbåge upptill.  Ofta blandar vi gammal stils köksmodellen med Jugendmodellen. ”Jugendbågen” passar t.ex. in på valda ställen, medan andra dörrar passar bättre med en spegeldörr. På låga luckor ryms inte varken spegel eller jugendbågen, så de är släta.

 

Ellen jugendkök

Den här byggnaden är designad av Eliel Saarinen och hit har Jalokaluste tillverkat ett vackert Jugendkök att passa in med arkitekturen i det renoverade hemmet.  Köket har stommar i massivträ och massivträlådor med jiggsågning. Jugendbågen finner man på övre skåpens och nedre skåpens dörrar och den passar perfekt in med de bågformade stora fönstren. Även trappan följer samma runda formspråk.

Ilves PW90-IMP golvspis hittade sin naturliga plats mellan de bågformade fönstren. Spisen har 4 gasplattor och två induktionsplattor.

Aurelia jugendkök

Aurelia jugenköket finns i ett vackert jugenhus med mjuka former. Därifrån fick kunden inspiration till sitt nya Jugendkök som går i en vacker tidlös, ljusgrå ton. Alla övre skåp har konsekvent dekorerats med jugendbågen, medan de höga skåpen och luckorna fått gamla stils spegeldörren. Arbetsbänken är en vacker massivträbänk i ek med en diskho och blandare i rostfritt stål. Handtaget är ett med enkelt formspråk med en tunn bottenplatta, som låter de andra formerna i köket komma till sin rätt.

Mellanväggens vackra kakel med mjuka bågformer är från ABL.

Mikron är gömd bakom dörren till en av de höga skåpen. Kylskåpet och frysen är integrerade bakom dörrar.

Vid ingången till köket har vi tillverkat en liten mindre djup hylla för prydnadssaker. Hyllan funderar samtidigt som en del av hallen, då det inte ryms skåp i själva hallutrymmet. De stora höga skåpen efter den lilla hyllan är garderober för ytterkläder. Nertill har de praktiska och vackra höga lådor för mössor, halsdukar osv.